Korisničko ime      Lozinka

Nemaš nalog? Registruj se

Profil

Opšte informacije

Ime i prezime

Jelena Markovic

Godina rođenja

Rodjena u Beogradu

Živi i radi

U Los Angeles - u

Fakultet

Likovnih umetnosti odsek slikarstvo u Beogradu

Član udruženja

ULUS

Beogradska umetnica Jelena Markovic zivi i radi u Los Angeles-u od 1990. Diplomirala je na Fakultetu Likovnih Umetnosti u Begradu, na odseku za slikarstvo. Clan je ULUS-a. Izlaze u Srbiji i S.A.D. od 1987.

Novi radovi Jelene Markovic nastavljaju njenu trajnu fascinaciju medjuigrom znacenja i egzekucije: slikane reci( a najcesce jedna jedina rec) kao glavni akteri slike, zamene za prizor, beleska toka svesti, rezima situacije, postaju dostojanstvena zamena narativnih scena akademskog tradicionalizma i apsolutne kompozicije dominantne slike. Sa raskosno ornamentisanom gothic konturom i eksplozivnom medjuigrom koloristickih proloma, ove reci su na samoj granici citljivosti. Od srednjovekovnih ilumiranih manuskripta do futuristickih mastarija o  konkretnoj poeziji, istorija umetnosti je prepuna dokaza o stilizovanim tipografijama kao kljucnom identitetu odredjenih socijalnih grupa. Sam nacin stilizacije slova je postao ekvivalent nacina zivota. Kaligrafija kao pobuna: od psihodelicnih, gotovo necitkih slova hipi art dekoa 60-ih do brutalnog anarhistickog svi protiv svih tipografskog miksa ranog pank dizajna. Danas kad se slogani reklamokratije namecu kao bespogovorna nacela biomase, Jelenine slike se nalaze na razmedju dva ekstremna koncepta aktuelnih tendencija - asocijativne apstrakcije i novog shvatanja soc - arta koji za svoj moralni imperativ postavlja demistifikaciju manipulativnih tehnika dominirajuceg vizuelnog koda. U novoj   civilizaciji slike  koju zavode kompjuteri i ostala sredstva mas medija nema mesta filozofiji i sumnji - sve je namenjeno instant konzumerizmu...poruka je svedena na apsolutnu afirmaciju, hipno - sugestiju koja ne trpi kritiku, ni distance, ni individuu.

Jelena vesto primenjuje ovaj monumentalni kanon korporativne stvarnosti na beleske unutrasnjih stanja, granica egzistencije. Antropomorfnost znaka isplivava na povrsinu i slike - reci pulsirajuce ikone halucinantnih privatnih mitologija. U retrospekyivi, njena veza sa grafiti - artom je zaista minimalna. Grafiti insistiraju na stilskoj doslednosti, strogo ogranicenom izboru mas - ikonai cool kaligrafiji, dok Jelenu zanima totalna dekonstrukcija pisma na gotovo puku opticku senzaciju. Cini se da ovakav pristup nema granica u mogucim kombinacijama i transformacijama slova u gotovo apstraktne znakove. Boja i horror - gothic kontura daju visesmislenost ovim recima - situacijama.

 

                                                                                               SRDJAN DJILE MARKOVIC

Od samostalnih izlozbi izdvajamo:

 

 

- 1992.god. Nina Frost Gallery L.A. USA

- 1994.god. Instinkt, Galerija ULUS ( Miomir Gruic-Fleka, Srdjan-Djile Markovic i Jelena Markovic)

- 1997.god. Centar za kulturu Lazarevac, galerija Savremenici

- 1998.god. Umetnost realnosti, Mala galerija ULUPUDS-a, Beograd(autor izlozbe Miloslav Pjescic)

- 2000.god. Galerija SULUJ, Beograd

- 2003.god. Citaj kao sto je naslikano, Galerija Zvono

- 2005.god. Transkaligrafija, Moderna Galerija Lazarevac

Jelena Markovic

 

e-mail: jelmarkovic@gmail.com