Korisničko ime      Lozinka

Nemaš nalog? Registruj se

Profil

Opšte informacije

Ime i prezime

Vesna Opavsky

Godina rođenja

14.05.1976.god.

Živi i radi

U Beogradu

Fakultet

Likovnih umetnosti - grafika, 2004.god.

U klasi profesora

Biljane Vukovic

Član udruženja

ULUS-a od 2009.god.

Vesna Opavsky je rodjena u Beogradu 14.05.1976.god. Diplomirala je grafiku na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2004.godine, u klasi profesora Biljane Vukovic. Magistrirala je na istom fakultetu i odseku, braneci rad na temu - Raskorak i sinteza digitalnog i naturalnog, a od 2009.godine je na doktorskim studijama.

Clan je ULUS-a od 2009.god. Clan je MENSE, medjunarodne organizacije koja okuplja visoko nadprosecne inteligentne ljude.

Grafike, koje predstavljaju šumsko okruženje, autorka doživljava kao skloništa od urbanizma. Pri
savremenom, digitalnom procesu njihove izrade ona pokušava da sjedini dva sveta: prirodu, koja je
postojala mnogo pre čoveka, i elektronski svet, koji je čovek sam sebi kreirao. Iako prvobitno njen
sastavni deo, čovek je sam sebi postao prepreka na putu do prirode.

 

„Moj stav prema prirodi je nezahtevan. Smatram da je ona dovoljna sama po sebi ‐ potpuna, uz nas koji je cenimo, ili bez nas. Ljudske svesti se rađaju i prolaze, a priroda ostaje. Mi tehnološki napredujemo, osećamo da je krotimo i savladavamo, a onda prolazimo, završavamo se. Za sobom, svaka generacija, ostavlja tragove svojih grešaka, preterivanja, velikih očekivanja, koji nestaju u nepobedivoj regeneracijiprirode. Priroda je večna."

 

                                                                                                                               Vesna Opavsky

 

 

Vesna Opavsky je kroz stvaranje pokušala da prizove trenutke koje je kao mlađa provodila u prirodi.
Svoja sećanja na prirodu postavila je u digitalni ram gde planira da ih čuva od zaborava. Poruka izložbe: Čuvajmo prirodu - potrebna nam je! Istraživanje svog umetničkog doživljaja sprovodim na kompjuteru suočavajući različite asocijacije koje dobijam dok prebiram po uspomenama iz prirode. Razlaganjem slike na likovne elemente uočavam da oni liče na one iz prirode i ponavljaju se na svakoj mojoj grafici. Oponašam oblikovanje prirodnim procesima (rast, spiranje, nagrizanje, grebanje, razlivanje, trošenje...). Oponašam i slučajne efekte kojnastaju pri crtanju opipljivim bojama i ručnom štampanju grafike (zgušnjavanje, sušenje, razlivanje...). U digitalnoj grafici takva oponašanja potvrđuju moje odavanje priznanja estetskoj vrednosti tradicionalnih tehnika, ali i poverenje u mogućnost koje pružaju nove tehnologije ‐ mogućnost veštačkog da stvori prirodno. Kada je slika gotova, postavljam simulaciju rama koji imaju programi pomoću kojih se digitalna slika posmatra na ekranu monitora. U gornjem delu rama uvek je ispisan naziv fajla*. U donjoj liniji rama, redom, su navedeni sledeći podaci: Broj slika u folderu** , veličina fajla i dimenzije fajla , datum i vreme kada je slika sačuvana, veličinu prikaza u procentima (na kompjuterskom ekranu smo u mogućnosti da vidimo moju grafiku umanjenu na 16% od originalne veličine, ali na zidu je prikazana u 100% veličini), i vreme koje je potrebno da kompjuter učita prikazanu sliku. Potpis koji sam oformila na taj način i koji sadrži precizne podatke o karakteristikama jedne digitalne grafike, mogao bi se smatrati savremenim grafičkim potpisom, koji je formiralo ovo digitalno doba. Na ramu se, još, nalazi i karakterističan crveni krstić kojim se jednim potezom slika može ugasiti i učiniti da ona momentalno nestane sa ekrana kao da nikada i nije bila tu. Moj konačni proizvod je slika koja izgleda kao spremna za posmatranje na kompjuteru - Komjuterski dokument, zapis  - Elektronska datoteka u kojoj se najčešće čuvaju srodni fajlovi po datumu ili izvoru Moj prvi dodir sa ovim svetom, na koji sam došla u trenutku koji nisam sama izabrala, od samog početka bio je više artificijalni nego prirodni. Moje telo, čim je ugledalo svetlo ovog sveta, osetilo je prvo dodir gumenih rukavica, zatim omotavanje narukvice identiteta, još ne shvatajući da je to prva karika lanca, koji će me sve više okivati za ovaj, ovakav svet. Plakala sam, ne znajući zašto. Kada sam prohodala, na nogama sam već imala obuću, gazila sam prvo po parketu i linoleumu, zatim po betonu. U takvoj sredini sam rasla, u sličnom okruženju sam se igrala, u takvom ambijentu sam se družila, tako sam i odrasla i prvim mojim korakom u život pod nogama osetila sam beton. - Beton, to je život , mislila sam.

Magistarska izložba digitalnih grafika WINDOWS U PRIRODU

Galerija FLU, Knez Mihajlova 53

Otvaranje: 5. novembar u 19h i traje do 14.11.2009.godine

                                                                                            Pregled aktivnosti:

 

-  2009. god. - Likovna kolonija u prirodi „Planetarijum", planina Tara 
                          V internacionalna slikarska kolonija i izložba slika, Zázrivá, Slovačka 
                          Majska izložba - galerija Grafičkog kolektiva, Beograd 
                          Grafika bez pritiska i otiska  - Izložba digitalnih grafika Beogradskog kruga - galerija      Grafičkog kolektiva, Beograd
                          Izložba novih članova ULUS-a za 2009. godinu. ULUS, Beograd
- 2008, 2006, 2005, 2004. i 2003.  god. - Grupna izložba Male Grafike, galerija Grafičkog Kolektiva, Beograd
- 2008. - 2009. god. - Ilustracije za priručnik „Ekologija i održivi razvoj". Projekat Centra za orijentaciju društva podržan od strane ambasade Holandije u Beogradu. 
-  2008. god. - Međunarodna slikarska kolonija „Bele Crkve 2008", Prolom banja, Kuršumlija. 
-  2006. god. - Grupna izložba učesnika likovne radionice „Beogradski susreti 2005", Centar za grafiku i vizuelna istraživanja, Beograd 
                           Grupna izložba „Metod grafika", paviljon Cvijete Zuzorić, Beograd
                          Prvi festival kulture, Dom omladine, Beograd
- 2006, 2005. god.  - „Majska izložba" galerije Grafički Kolektiv, Beograd
- 2005. god. - Samostalna izložba, Medija centar, Milentija Popovića 9, Beograd 
                         internacionalna grafička radionica „Beogradski susreti 2005." i istoimene izložbe u organizaciji Centra za grafiku i vizuelna istraživanja, Beograd 
-  2004.  god.- „Casaterra", internacionalna kolonija konceptualne umetnosti u Pulji, Italija, Organizacija Atelier Azura, www.atelierazur.net

                         Oslikavanje klupe na beogradskom Dunavskom keju, kod Nebojšine kule u organizaciji beogradskog ekološkog centra. Akcija "Povratak Beograda na reke" 
                         Samostalna izložba pod nazivom „Moja šuma, kafe-galerija Bojan Stupica, Beograd. Na otvaranju je izvela performans „Drvo mog života" i predstavila svoju poeziju napisanu kao pratnja njenim grafičkim radovima.
                           Višemesečna radionica performansa "Performing acts" na temu „Život starih slovena" , Fakultet dramskih umetnosti, Beograd.
Boravak i rad (in-Residence) u Kratovu, Makedonija, pod pokroviteljstvom Ministarstva Republike Makedonije na temu „Kratovska arhitektura".
- 2003.  god. - Dvodnevna grafička radionica sa Finskom umetničkom grupom Turku Printmakers održana u Centru za grafiku i vizuelna istraživanja, Beograd.
                        Radionica i grupna izložba koju je održala Lower East Side Printshop, inc. iz New Yorka, SAD. Radionica je tretirala napredne i ekološke grafičke tehnike. FLU, Beograd
Višegodišnji je koordinator umetničkog razvoja Mensine fotografske sekcije sa kojima izlaže fotografije u različitim prostorijama širom Srbije

Vesna Opavsky

Milana Stanivukovica 4, Beograd

 

mobil: 064 13 80 360

 

tel: 011 35 51 238

 

vesna@opavsky.net

www.opavsky.net