Korisničko ime      Lozinka

Nemaš nalog? Registruj se

Profil

Opšte informacije

Ime i prezime

Milica Škrbić Škipina

Godina rođenja

1986

Živi i radi

Novom Sadu

Srednja škola

Za dizajn

Fakultet

Akademija umetnosti

U klasi profesora

Dušana Todorovića

Član udruženja

SULUV-a

Milica Škrbić  je rođena  1986.godine u Zrenjaninu.  Godine  2005. upisala  je  Akademiju  Umetnosti   u  Novom  Sadu . Godine 2009.  je  diplomirala  na  Akademiji  Umetnosti , u  klasi  prof. Dušana  Todorovića, na   smeru  slikarstvo.  Završila je master studije  na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu, odsek slikarstvo, u klasi prof. Gorana Despotovskog. Od 2010. Član je SULUV-a. 2009, 2010. Postaje dobitnik stipendije Fonda za mlade talente republike Srbije-1000 najboljih studenata. Od 2013. Postaje član Matice srpske.Dobitnica je više priznanja i nagrada. Imala  je 9 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu, i učestvovala na 20 grupnih izložbi u zemlji.Učestvovala na brojnim likovnim kolonijama u Srbiji, i republici Srpskoj.

 

Tamo (i) ili ovde

 

Milica Škrbić pripada generaciji mladih umetnika, koja svoju ikonografiju gradi kroz različite medije vizuelnog stvaralaštva. Autorka svoje stavove iznosi kroz crteže, slike, kolaže, objekte, performans i video radove, unoseći specifičnu poetiku imaginarnog i tajanstvenog.

U radovima dominiraju motivi ljudskih figura, uklopljeni u prostor, obavijeni dramatičnom atmosferom, isprepleteni sa predmetima, oblicima i simbolima. Pored figure čoveka na slikama se često nalaze i razne fantazmagorične životinje, kao alegorija duha. Prostor slike je ispunjen kolorističkim vrednostima toplih i hladnih boja, bogato i slojevito islikanim površinama, koje u preklopljenim momentima stvaraju neočekivano hipnotičko dejstvo opijenog okoliša.

 

Elementi korišćeni u slikama: ljudi, životinje, biljke i simboli, pažljivo su odabrani i organizovani u jedinstvenu  celinu. Prikazane dominantne figure odlikuju marionetski izrazi i neobični karakteri, a detalji i simboli, koji se nalaze na dezenima draperija, predstavljaju iluzorni svet čovekovog unutrašnjeg prostora. Ove predstave su još snažnije naglašene specifičnim senkama, koje su odraz prikazanih figura i čine jedan neobičan odnos u islikanim planovima. Figuru, prikazanu u grču ili kao marionetu, Milica postavlja u zamišljeni pejzaž, naglašavajući tako njeno stanje ili psihofizičku reakciju, dajući joj dominantno mesto u kompoziciji slike. U izrazima predstavljenih subjekata prožimaju se sumnje, zablude, radost, sreća, strah, mučnina, umišljenost, opijenost. Naglašeno je i razmišljanje i preispitivanje pojedinca kroz primese moralnih i religijskih načela, snova, kolektivnog nesvesnog i imaginarnog,  kao i momenti i trenuci odlutalih misli, koje su zaustavljene u nadrealnoj sredini.

 

Atmosfera tajanstvenog simbolizma ogleda se u slikama: „U susretu sa sobom“, „Marionneta“, „Smiraj“, „Pad“, „Telo i duh“, „ Dobro i zlo“, „Usnuli razum“, i slično. Ovi radovi nas konstantno podsećaju na moralnu odgovornost, na grešnost, na zaborav, a u isto vreme oni su i odraz ličnog doživljaja svakidašnjeg okruženja. Milica Škrbić je svakako prikazala jedan celoviti opus prikazan na svojevrstan i specifičan način, koji će zasigurno uticati na niz pojava u savremenom slikarstvu ovih prostora.

 

Goran Despotovski, docent

 

2009. god. na kraju osnovnih studija dobila je nagradu  “Boško Petrović”za najuspešniji rad iz stručnoumetničke discipline slikanje. 

2010. god. dobila plaketu za pozitivno likovno stvaralaštvo na IV Banatskom umetničkom salonu, od KOC “Vuk Karadžić”, Plandište

2010. god. dobila otkupnu nagradu „Paleta mladih 2010.“, na 42. Festivalu poezije mladih, Vrbas

 

Samostalne izložbe:

2009. Sala mesne zajednice, Krajišnik,

2009. Muzej Ponišavlja, Pirot

2010.  Marina, Monastir, Tunis

2010. Šok galerija, Artklinika, Novi Sad ( multimedijalni iskaz- “Komunikacija”)

2010. Dom kulture, Sečanj

2010. Atmosfera tajanstvenog simbolizma,Galerija “Duhovni centar Prepodobni Rafailo Banatski”, Zrenjanin

2011. “Atmosfera tajanstvenog simbolizma”, projekat “Paleta mladih”, Vrbas

2011.“Atmosfera tajanstvenog simbolizma“, galerija SULUV, Novi Sad

2013. „Atmosfera tajanstvenog simbolizma“, foaje Kulturnog centra, Pančevo

 

 

Kolektivne izlozbe:

2008. Pogled crtača,  Noć muzeja, Kulturni centar,  Novi Sad

2008.  Telo u novom milenijumu, 37. Novosadski salon, galerija Rajka Mamuzića,  Novi Sad

2009. Anatomija umetničkog dela , Muzej Vojvodine,  Novi Sad

2009. Vliki mali crtež, Noć muzeja, Novi Sad

2009. V Festival umetničkih zastava , Centar za vizuelnu kulturu Zlatno oko, Novi Sad

2009.  Voleti razlike,  Muzej savremene umetnosti, Novi Sad

2009.  Perspektive, Artklinika,Novi Sad

2010.  Novi članovi, Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine, Novi Sad

2010.  X Međunarodni Bijenale minijature, Kulturni centar, Gornji Milanovac

2010.  „Mladi 2010. “, Nis Art Fondation, Niš

2010. „ IV Banatski umetnički salon“ Kulturno obrazovni centar „Vuk Karadžić“, Plandište

2010. „ Paleta mladih“, Kulturni centar, Vrbas

2010. „Razlike“,Fabrika, Novi Sad

2010. „Perspektive“, FLU, Beograd

2010. „Razlike“, Umetnički centar UBSM, Beograd

2011. “Izložba akvarela umetničke kolonije Ečka, 32 suster akvarelista”, savremena galerija, Zrenjanin

2013. “Majska izložba” uoči Noći muzeja, galerija Oko, Novi Sad