Korisničko ime      Lozinka

Nemaš nalog? Registruj se

Profil

Opšte informacije

Ime i prezime

Zvonko Stamenkovic

Godina rođenja

1957

Živi i radi

u Nišu

Више година радио сам на пољу технологије вредности материјала, њихових особина и хемијског састава, важног за технолошке процесе и поступке у појединим техникама сликања, као и примену код импрегнатура, препаратура, медијума, средстава за глазирање, фиксатива, адитива и вернира.

У својим истраживањима нисам се задржао само на технологији импрегнатура и препаратура за примену уља и темпере на платну и дасци, већ код технолошких процеса и техничких поступака извођења уљаних и темперних слика на платну или дасци у више фаза. Инспирисан старим мајсторима, користећи умеће технике сликања, примени средстава за глазирање, адитива за темперу и уље, медијума и средстава за вернирање, која је била присутна у свим периодима од Византије до ренесансе, као једно од изражајних средстава којим су се служили стари мајстори да би дочарали оно што су носили у себи као визију. Технолошки приступ слици су остваривали свим оним што им је тадашња техника и знање омогућило да постану и до данас остану магови свог мајсторства. Технологија импрегнатуре и препаратуре се битно разликује у технолошким и техничким поступцима од осталих које се могу наћи у стручној литератури.

Инспирација, која ме је водила у мом истраживачком раду, је била жеља да проникнем у све тајне технике старих мајстора, јер сматрам да је техника сликања значајан фактор у сликарству. Сви покушаји да на свој начин, дођем до сазнања која су дата у овој књизи, желео бих да могу макар мало послужити свима онима, који ће уз помоћ мог начина лакше изразити своје сликарско умеће. Иконографијом се бавим много година уз благослов нишког епископа Иринеја.

Звонко Стаменковић

Ниш, 10.мај 2003.год.

http://zografzvonko.99k.org/misljenjai.html

 

 

18000 Niš, Srbija
Telefon: +381 (0)65 582-6754
E-mail: stamenkovic.zvonko@gmail.com