Korisničko ime      Lozinka

Nemaš nalog? Registruj se

Profil

Opšte informacije

Ime i prezime

Milica Raičević

Godina rođenja

1974.

Živi i radi

Ivanjica

Srednja škola

Filološka gimnazija, Beograd

Fakultet

FLU Beograd

U klasi profesora

Stevana Kneževića

Član udruženja

ULUS, ULUCG

 

Milica Raičević(1974.Beograd). Diplomirala na FlU u Beogradu 1997. odsek slikarski na kome je i magistrirala 2001.god. Član ULUS-a,ULUCG-a, Radionice 13.  Od 2003.godine živi i radi kao likovni urednik Galerije Doma kulture u Ivanjici. Radi i kao asistent nastave na predmetu Teorija likovne forme  na IUNP od 2011. godine.  Izlagala 11 puta samostalno i više puta grupno. Organizator mnogih umetničkih projekata i radionica.

 

"Vrlo određena paleta, posebni prelazi i saodnosi boja, de-formacije i novi oblici koji vode dijalog sa onim koji gleda koliko i sa onim što je na platnu, sve je tu da bi slikarka izrazila neki duboki, uznemirujući utisak. Šta sa svetom nije u redu, šta se to dogodilo čoveku i biću, to ona ne odgovara, ali svoje veliko i potresno uznemirenje delikatno a upečatljivo prenosi sa platna na platno. Čak i one slike u kojima se osnovni utisak utiša toliko da se umalo pojavi neki boljitak, kao nada ili mogućnost prijatnosti, zapravo svedoče o duboko potresnom subjektu i njegovom naporu da se ne razotkrije više no što to intimni svet dozvoljava ustručljivoj psihi, ali dovoljno da njen izraz zarobi oko i duh onoga ko ulazi u sliku. Ovo je izložba jednog velikog približavanja preosetljivosti koja tone u strepnju da svet još uvek postoji, ali da to nije dovoljno. I da slika još uvek postoji, ali da li je to dovoljno?"

Dr Aleksandar Jerkov

 

     

 "Birajući, veoma pažljivo, temate sa kojima će projektovati svoj umetnički stav, Milica, u stvari veoma nežno brusi svoj likovni dar dovodeći ga skoro do najviših nivoa, i projektovanih, ličnih, perfekcionističkih,ambicija.Likove i ličnosti,koji su se od neočekivanih životnih tokova i sudbina, odnosno od eha života koji im se kao pukotina, ili brazgotina u kamenu, provlačio do srca zemlje, Milica Raičević naročitim senzibilitetom i istančanim likovnim darom, otkriva i projektuje kroz autentične individualno-unutrašnje i sudbonosne životne niti, tačnije kroz dragocena pulsiranja života. Ističući njihovu esencijalnu suštinu kroz označavanje i naglašavanje suprotnih ekvivalenata, Milica apostrofira stanje u kome se, ipak, i uprkos svemu, nemilosrdno i škrto životno okruženje pretvara u ozarujuću nebesku plavet. U prkosnu težnju ka dosezima dalekih vizija i još daljih visina. Tako , slike Milice Raičević postaju fluidna struktura, koja ih sa neobičnim koloritnim ekspozicijama, skoro goni da progovore glasovima svojih simboličkih vrednosti, a kompozicionom koherentnošću da se projektuju kao zaokružena i skladna umetnička celina sa jasno naglašenim humanističkim akcentima. Istančanim likovnim senzibilitetom ona otkriva radosnu životnost čak i u beživotnom obrisu, recimo kamena, pozornu hitrost u statičkom volumenu figurine, radost strujanja u neutešnoj praznini raspukline, ili, čak, razumljivost nasluta u nerazumljivim i nemuštim vokalima mogućnosti. Jer, njeni likovni prostori omeđeni veličinom platna ne zatvaraju stvarne prostore koji se projektuju sa tih istih platana, i , koji, uzgred rečeno, zbog svoje veličine, naročito platana velikih formata, postaju dodatni asocijativni činilac, nego ih još čine i bitnim činiocem likovnog elementa koji u kompletnom vizuelnom doživljaju slike ima funkciju inicijatora akcije."

 Hadži Dragan Todorović 

 

 

 

" U slikama i crtežima Milica Raičević je je razvila siguran osećaj za bit slikarskog medija, počev od figuralnih kompozicija sa dinamikom svetlo-tamnog i skicozno shvaćenih crteža, preko figura u eksterijeru, pa do skoro apstraktne materijalizacije likovne ideje.

 

Ono što odmah treba istaći, to je njen stav da ipak treba ostati u okvirima autonomne prirode. Većina slika dosledno obrađuje jedan intimno doživljen svet, refleksije na bol, ljubav, prolaznost vremena.Tako dragocen unutrašnji svet Milice Raičević ostao je onakav kakav i treba da bude: netaknut, ličan, čulan.

 

Impulsivni slikarski nerv prati nemiran i brz potez, a nepročičćenost boje, zasićenost bojom ( uvek je prisutan oker ili sivo-plavi ton), odaju mladog ekspresionističkog slikara.

 

Bez obzira na često smišljenu kompozicionu organizaciju, tretman Milice Raičević zasnovan je na oslobođenom unutrašnjem refleksu.Takav njen stav daje slici utisak spontanog građenja.

 

Slike i crteži na ovoj izložbi sigurno vođene jasnim konceptom, deluju snažno kroz slojevitu i gustu materiju, ekspredivan i siguran rukopis i daju potpunu sliku o traženjima koja su ispoljena kroz specifičan stav prema likovnom delu, njegovo trajanje i ostajanje u okvirima intimno doživljenog slikarstva." 

 

Koviljka Ćelasan 

 

 

 

 

 

 

 

·         Nagrada za crtež-Bijenale studentskog crteža- Galerija studentski grad,Beograd 1995.

·         Pobednik Showdown-a, druge runde, Saatchi-Gallery,London-april 2010.

·         Pobednik velikog finala Showdown/a, Saatchi-Gallery, London- septembar 2010.

 

 

 

Samostalne izložbe:

 

·         „VIR“ GALERIJA -VIRPAZAR, 2000.GOD.

·         UMETNIČKA GALERIJA KULTURNOG CENTRA „VELIMIR A. LEKOVIĆ“- BAR, 2000. GOD.

·         MAGISTARSKA IZLOŽBA  „VARKE“- GALERIJA FLU, BEOGRAD, 2002. GOD.

·         GALERIJA KULTURNOG CENTRA ČAČAK, 2003. GOD.

·          GRADSKA GALERIJA – ARILJE, 2004. GOD.

·         „GVARNERIJUS“- CENTAR LEPIH UMETNOSTI JOVANA KOLUNDŽIJE, BEOGRAD, 2004. GOD.

·         GALERIJA  „RIM“ – POŽEGA, 2007.GOD

·         JOKANOVIĆA KUĆA- NARODNI MUZEJ UŽICE , 2008.GOD.

·         ART CENTAR „POSEJDON“-BEOGRAD 2008.GODINA

·         GRADSKA GALERIJA ARILJE-2009.GODINA

·         GALERIJA MADAM-PANCEVO-2010.GODINA

 

 

Kolektivne izlože:

 

·         BIJENALE STUDENTSKOG CRTEŽA - GALERIJA „STUDENTSKI GRAD“,  BEOGRAD, 199. GOD.

·         IZLOŽBE CRTEŽA – GALERIJA DOMA OMLADINE, BEOGRAD, 1993/1994/1995/1996.

·         KOLONIJA NAGRAĐENIH STUDENATA , ZAMAK KULTURE VRNJAČKA BANJA, 1995. GOD.

·         STARA ŠEĆERANA, BEOGRAD, IZLOŽBA RADIONICE 13, 1995.GOD.

·         STARA ŠEĆERANA, BEOGRAD, IZLOŽBA RADIONICE 13, 1995. GOD.

·         IZLOŽBA LIKOVNE KOLONIJE, IVANJICA, 2003.GOD.

·         GODIŠNJA IZLOŽBA UDRUŽENJA FORMA, GALERIJA U IVANJICI,  2005. GOD.

·         IZLOŽBA SLIKARA UŽIČKOG REGIONA, GRADSKA GALERIJA UŽICE, 2006.GODINE

·         IZLOŽBA PEJSAŽA, GRADSKA GALERIJA POŽEGA, 2008.GOD.

·         OKTOBARSKI SALON „OKOLNOST“, RAD „SVI GOVORE“ -2009.G.

·         SAATCHI-GALLERY-Gallery Mess -LONDON-2010.

·         IZLOŽBA PROFESORA I ASISTENATA IUNP- VRANJE 2012. G.

 

 

 

                                                               Adresa: Cvetka Zečevića 6/57

 

                                                                                    32250 Ivanjica, Srbija

 

                                                                                    Tel: 032-663-667

 

                                                                                    Mob: 063/ 294 974

 

                                                                                    E-mail: raicevic.milica3@gmail.com

 

                                        Web-page:http://www.saatchionline.com/profiles/index/id/89266